De paarden

Mens en paard hebben al eeuwen een band, ze hebben ons geholpen om het land  te ploegen, oorlogen te voeren, volkeren te verhuizen, dokters naar hun patiënten te dragen, wedstrijden te winnen, kunstjes uit te voeren……. en nog veel meer!

Ze zijn er om ons te leren hoe we in de wereld kunnen staan. Ze confronteren ons op een subtiele manier met onszelf, ze houden ons een spiegel voor zonder vooroordelen. Wij, als mensen, kunnen zo veel leren van deze krachtige dieren, hun onderlinge omgang, hun leiderschap en speelsheid, hun directheid naar ons toe. Je kunt van hen echte levenslessen ontvangen op meerdere niveaus. Ik wil mijn knappe paarden graag aan u voorstellen.

IMG_5455

Testa Rossa :


Tess is een nieuwe merrie in mijn Therapie kudde. Het is een springgefokte merrie van 1.70 hoog. Ze is 19 jaar oud.  Zij is sportpaard geweest en daarna heeft zij een aantal prachtige veulens gehad. Tess is momenteel  niet geschikt om op te rijden. Tess helpt me wel eens bij kinderen die moeite hebben met grenzen. Bij Tess moet je zelf heel rustig en duidelijk zijn. Dan kun je veel van elkaar leren.

Alune van het Tinkerhof :


Luna is in juli 2014 mijn kudde komen versterken. Het is een prachtige dame van 14 jaar oud. Zij is een vosmerrie Irish Cob Horse. Voor de meeste mensen wel bekender als een Tinker. Zij heeft echter niet het kenmerkende vlekkenpatroon!! Luna is een beetje onzeker, maar ze wil graag en hard voor je werken. Ze heeft nog wat dingen te leren, maar ze zal zeker in de toekomst veel kinderen en jongeren kunnen helpen om zich beter in hun vel te voelen!! Luna heeft zich tijdens de jaarwisseling ontpopt als een rots in de branding tijdens het vuurwerk geweld!

Muesli

Muesli woont sinds 2017 bij ons. Ze heeft helaas al veel baasjes gehad in haar leven die niet altijd even vriendelijk met haar zijn omgegaan en dat heeft haar wat verhard en wantrouwens gemaakt. Langzaamaan is zij aan het open bloeien. Muesli is de dochter van Fay en is al weer 16 jaar oud. Muesli is een kruising New Forest en welsh mountain in de byzondere kleur bruin Roan. Na het overlijden van haar moeder is Muesli samen met mij aan het ontdekken hoe ze haar plaats in het therapiewerk kan innemen op haar eigen wijze. In 2020 zijn we samen aan de slag gegaan met positieve gedragstherapie onder leiding van Suzy Deurinck.

20200826_122620

 

Maximaal

Maximaal is een jonge Gelderse ruin. We noemen hem ook wel meneer Max. Hij is geboren op 14 mei 2017 en woont sinds september bij ons. Hij is inmiddels goed gewend en hard aan het groeien gegaan. Max is nieuwsgierig en erg rustig van inborst. Hij houdt van grapjes en is soms een echte clown. Hij mag nog veel leren want hij heeft eigenlijk alleen maar in de opfok gestaan.

IMG-20200719-WA0017

Hidalgo

Hidalgo is een KWPN ruin welke de leider van mijn kudde is. Hidalgo is niet van mij. Hij is van mijn goede vriendin Ingrid. Zij loopt hier ook regelmatig op het terrein rond. Hidalgo geeft heel graag en heel veel in de therapie aan de kinderen. Hij is heel zorgzaam, maar soms ook streng. Hij bewaakt het overzicht. Hij speelt heel graag met Max.

IMG_5391

 

Ik wil graag ook even speciaal aandacht geven aan mijn paarden waar alles mee is begonnen. Valanda en Fay en onze lieve meneer in het grijze pakje Honduras. Ze zijn helaas in 2019 en 2020 in korte tijd na elkaar overleden . Het zijn stuk voor stuk paarden welke me altijd fantastisch hebben geholpen in het werk met de kinderen en jongeren: Nooit uit ons hart!

 Valanda:

Helaas is Valanda op 12 november 2019 door een naar ongeval op 17 jarige leeftijd overleden. Ik zal haar Nooit vergeten en in liefde is ze altijd bij me! Dank je wel lieve Vallies, Lala ♥️

Valanda is een 17 jarige KWPN merrie van 1.72 groot, geboren in 2002.

Zij is vanaf haar tweede levensjaar in mijn bezit. Valanda is een pittige tante die af en toe meehelpt bij de therapie, begeleiding of coaching. Valanda is er gek op om gepoetst te worden. Ze is een meester in het spiegelen van gevoelens en emoties. Zij is mijn eigen beste therapeut ooit geweest! Door haar grootte maakt Valanda vaak veel indruk. Valanda is erg zachtaardig en vriendelijk. Valanda is eerlijk en betrouwbaar en erg in het hier en nu. Zij is een mooie spiegel tijdens grondwerken.

Wanneer je zelf last hebt van spanningen laat ze dit direct zien. Ze is de leidende merrie in de kudde

 Brookshill Fay


Fay is op 2 oktober 2019 overleden aan de gevolgen van koliek.

ik ben haar dankbaar voor alles wat we aan elkaar hebben mogen geven en te leren over vertrouwen en zelfwaardering. Je mag zijn wie je bent vanuit zachtheid en liefde voir elkaar.

Fay is een New Forrest merrie van 25 jaar oud. Zij is in het wild in het natuurreservaat New Forrest , in Engeland geboren. Op haar vierde jaar is ze naar Nederland verhuisd. Fay heeft vele jaren dienst gedaan op een manege in Klundert en ;ater in Roosendaal.

Fay is sinds 1 april 2010 in mijn bezit. Fay is erg zorgzaam, geduldig en iedereen die met haar werkt krijgt een grote glimlach op zijn gezicht.  Ik rijd zelf recreatief, licht dressuurmatig en aangespannen met haar. Fay heeft een enorme will to please en zal altijd haar beste beentje voor zetten. Het is belangrijk om eerlijk naar haar toe te zijn!

Fay is een hele geduldige pony. Zij maakt zich niet gauw ergens druk over. Ze schrikt nergens van. Ze is echt “bomproof” zoals we dat ook wel eens noemen.
Fay is bijzonder zorgzaam.

 Honduras H

Honduras is het jongste lid in de kudde. Hij is een zevenjarige vriendelijke ruin die eigenlijk niets hoeft, maar zich graag met iedereen bezig houdt. Hij is gek op aandacht en knuffels en dat belooft wat voor de toekomst! Hij houdt van spelen en grapjes, maar hij is soms ook streng. Hij wil dat je eerlijk en oprecht bent. Helaas is Honduras in juni 2020 overleden aan het uitvallen van hersenfuncties tgv leverfalen. We missen onze lieve witte vriend ontzettend, Dag lieve man in je grijze pakje het gaat je goed

IMG_5442